Euro prema dolaru na najvišem nivou u dvije godine

Valuta

Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice euro je snažno ojačao prema dolaru, pa je njegov kurs dostigao najviši nivo u gotovo dvije godine, zahvaljujući signalima Evropske centralne banke koja bi uskoro mogla početi da smanjuje podsticajne mjere

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošlole sedmice 1,7 posto, na 1,1660 dolara, a u jednom trenutku je dostigla 1,1682 dolara, najviši nivo od avgusta 2015. godine.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je kurs “kliznuo” 1,2 odsto, na 111,15 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao 1,4 odsto, na otprilike 93,88 bodova, najniži nivo u godinu dana.

Snažan uspon eura započeo je u četvrtak kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi poručio da bi se o smanjenju podsticajnih mjera moglo početi razgovarati u jesen.

Premda Dragi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmijeniti svoje programe kupovine obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike iduće godine.

I dok jedni očekuju detaljnije najave smanjenja programa kupovine obveznica od strane ECB-a na jesen, drugi smatraju da će to uslijediti kasnije.

“U Dragijevim izjavama zaista nije bilo ničeg što bi pozivalo na takav vid optimizma u pogledu evra, pa bi tržišta uskoro mogla biti razočarana”, kazao je Adam Kole, valutni analitičar u RBC Kapital Marketsu.

S druge strane, sve je više skepse prema tome da bi Američka centralna banka do kraja godine mogla još jednom povećati kamatne stope jer se inflacija kreće ispod ciljanih nivoa Feda, dok se rast privrede, mimo očekivanja Feda, ne ubrzava značajnije.

Pritisci na slabljenje dolara prošle sedmice djelimično su ojačali i zbog neuspjeha reforme zdravstvenog sistema u SAD-u, koja nije dobila dovoljnu podršku u Senatu, a što je ulagačima dalo povoda za zabrinutost u vezi sudbine ostalih obećanja predsjednika Donalda Trumpa iz kampanje, uključujući poresku reformu i programe podsticaja.