Njemačke kompanije traže više od 1,2 miliona radnika

U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milion otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, saopštio je Institut za istraživanje tržišta rada (IAB)

U poređenju s istim periodom prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000 – stoji u saopštenju IAB-a, koji deluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nirnberga.

– Najveći porast potražnje je zabilježen na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih delatnosti sa preko 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća – kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000, prenosi Seebiz.

Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) i na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava kompenzovati uvozom radne snage.