Sjeverni Kipar predstavlja svoj prvi automobil

Automobil

Proizvodnja prototipa dogovorena je nakon što je automobil prvi put predstavljen 2016. godine a prvi model – B9, biće javnosti prvi put predstavljen za nekoliko dana, piše BiznisInfo.

Günsel je došao do stepena proizvodnje nakon 1,2 miliona sati rada a u procesu kreiranja je učestvovalo je 109 inžinjera u timovima formiranim u kampusu Univerziteta.

Automobil će korisititi tehnologije na električni pogon a cilj je da za 8 sekundi postigne ubrzanje od 0 do 100 kilometara. Imaće električni motor od 120 kilovatsati  (kW) ekvivalentan motoru od 160 konjskih snaga, prenose turski mediji.

Serijska proizvodnja

U proces proizvodnje biće uključeno 800 kompanija iz 28 zemalja a uključiće 10.000 komponenti.

Serijska proizvodnja počeće 2021. godine a namjera je da u prvoj fazi bude proizvedeno 2.000 automobila. Kapacitet će od 2025. biti povećan na 20.000 vozila godišnje.

Profesor İrfan Suat Günsel sa Near East Univerziteta koji je rukovodio procesom istraživanja i razvoja kaže kako će projekat značajno doprinijeti nacionalnoj ekonomiji i zapošljavanju, jednom kada krene serijska proizvodnja.

Inače, plan o proizvodnji automobila na Near East Univerzitetu postojao je već pedeset godina a sada je konačno došlo do njegove realizacije.