Švedska planira da puteve pretvori u punjače za električna vozila

Automobil

Vlasnici električnih vozila u Švedskoj sada će moći da pune svoje automobile i tokom vožnje, ali za sada samo duž dva kilometra na jednoj od saobraćajnica u ovoj zemlji

Naime, dva kilometra puta izvan Stokholma obogaćeno je električnim šinama, a planira se da se ova tehnologija primjeni i u okviru drugih saobraćajnica u ovoj zemlji. Punjenje će funkcionisati tako što će se automobil posebnom ručkom povezivati na šine, kako bi se napunio. Neki tehnologiju upoređuju sa igračkama-automobilima koji se kreću po šinama, te se tako pune, dok drugi kažu da ručka za povezivanja više liči na gramofonsku iglu. Ručka se automatski diskonektuje čim automobil skrene sa šina, a da ne bi došlo do oštećenja, a ovaj način punjenja može da se primjenjuje samo na vozila koja su u pokretu. Sistem može i da izračuna količinu energije koja je utrošena na punjenje nekog automobila, te da na osnovu toga vlasniku isporuči račun.

Procjenjuje se da će instaliranje ovih šina koštati oko milion evra po kilometru, što je, na primjer, pedeset puta jeftinije od izgradnje nove tramvajske linije.