Njemačka: I mi ćemo na kraju zabraniti dizelaše

Njemačka će na kraju morati da prati druge evropske zemlje u pogledu zabrane novih dizel motora na putevima, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, priznajući prvi put dizelaši odbrojavaju dane nakon skandala sa emisijom gasova

Priznanje Merkelove, u intervjuu za nedeljnik Superilu, došlo je povodom rastućeg pritiska regulatornih organa tokom ljeta na njemačke proizvođače automobila zbog upotrebe uređaja za prikrivanje stvarnog nivoa emisije gasova iz dizel motora, prenosi agencija Rojters.

„Ne želim da navodim tačnu godinu“, rekla je ona za ovaj magazin, nastavljajući predizbornu kampanju posle tronedeljnog odmora. Međutim, kako je dodala, planovi Britanije i Francuske da protjeraju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine „predstavljaju ispravan pristup“.

Sudbina automobilskog sektora, najvećeg njemačkog izvoznika koji obezbjeđuje oko 800.000 radnih mjesta, vruća je tema u kampanji za izbore 24. septembra, na kojima Merkelova traži četvrti mandat, pri čemu političari optužuju menadžere auto industrije za neuspjeh u nalaženju adekvatnog odgovora na skandal sa emisijom gasova.

Ovog mjeseca je postignut dogovor o popravci motora na 5,3 miliona dizel automobila radi smanjenje zagađenja i popravljanja reputacije ove industrije, koja je narušena prije dvije godine posle Folksvagenovog priznanja da je varao američke regulatore na testiranjima emisije gasova.

Ministri i portparoli vlade odbili su da obećaju zabranu dizel motora tokom prve polovine avgusta, dok je Merkelova bila na odmoru u italijanskim Alpima. Njeno odsustvo naišlo je na kritiku njenog prethodnika Gerharda Šredera, koji je rekao da bi se on vratio sa odmora kako bi „peuzeo stvari u svoje ruke“.

Osvrnuvši se na ovo pitanje, Merkelova je u Dortmunu izjavila ovog vikenda da automobilska industrija mora da povrati povjerenje, tako što će ponuditi benefite kroz program kupovine staro za novo i popravljanjem softvera.

Potrošači koji su bili „prevareni“, moraju dobiti rezultate emisije gasova u životnoj sredini koji su im obećani, dodala je ona.

Merkelova je dodala da bi Njemačka trebalo narednih godina da se fokusira na izgradnju stanica za punjenje baterija i potrebnu pripadajuću infrastrukturu širom zemlje, pošto električni automobili sve više postaju realnost na putevima u zemlji.