Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

TECH

“Bez obzira što je usporen rast kineske ekonomije, bila bi greška pretpostaviti da je Kina izgubila uticaj”, stoji kao ocjena u izvještaju Instituta Future Today.

Tako nešto svakako je istina jer vještačka inteligencija i prikupljanje podataka kritične su digitalne infrastrukture, izuzetno povezane jedna sa drugom. Jer, što se više podataka prikuplja, to vještačka inteligencija više napreduje. Zato su analiza i obrada tih podataka bitni, u smislu da budu što razvijeniji kvalitetniji, prenosi ictbusiness.info.

Navodi se da tako Kina ima radnu snagu koja spremno ulazi u novu digitalnu eru, da zna da barata podacima, alatima i vještačkom inteligencijom, što usmjerava napredak i ubrzava ga. Institut smatra da je Kina napokon počela da koristi prednost broja stanovnika, koji su sve bliže 1,5 milijardi.

“Zahvaljujući svim tim naporima, Kina će sigurno zadržati dominaciju nad SAD u ovoj godini. Ta će dominacija da se prelije i na bioinženjering i istraživanje svemira”, navodi Institut.

Kada se gleda devet najuticajnijih kompanija svijeta po pitanju novih i ključnih tehnologija, tri su kineske, a šest je američkih. Iz Kine su Baidu, ALibaba Group Holding i Tencent Holdings, dok su američke Google, Microsoft, Amazon, Facebook, IBM i Apple.

Do 2030. godine, kako prenosi ictbusiness.info, Kina bi trebala da bude ubjedljivo najdominantnija na području vještačke inteligencije i trebala bi prva da ima mobilnu mrežu šeste generacije (6G).