Više platformi se ujedinjuje da bi istisnulo SMS

TECH

Čini se da će SMS poruke uskoro naslijediti nova usluga koja kombinuje Facebook Messenger, Apple-ovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu

SMS poruke je vrijeme očigledno pregazilo. Nedostaje im puno opcija na koje su nas navikle aplikacije za dopisivanje na pametnim telefonima, zavisne su od dostupnosti i jačine signala, ne mogu da se šalju poruke duže od 160 znakova.

Međutim, čini se da će ih uskoro naslijediti nova usluga, Rich Communication Services (RCS) koja kombinuje Facebook Messenger, iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, prenosi tportal.

SMS je prvi put predložen 1982. godine kao dio standarda druge generacije GSM (Global System for Mobile Communications), iza kojeg je stajao Evropski institut za telekomunikacione standarde (ETSI). Prvobitna ideja bila je slanje poruka korišćenjem sistema koji su kontrolisali telefonski promet.

Nakon gotovo deset godina razvoja, SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inženjer Nil Papvort poslao Vodafonovom korisniku Ričardu Džarvisu. Glasila je „Srećan Božić“.

Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno više od 6 milijardi poruka.

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je saradnjom više kompanija 2007. godine, da bi ga godinu dana posle usvojilo udruženje GSMA.