Kina uvodi vikend od dva i po dana?

Living

Prema istraživanju kineskog Jugozapadnog univerziteta za finansije i ekonomiju, više od pola domaćinstava u Kini neće trošiti više, dok će 40 odsto trošiti normalno, a samo devet odsto planira da poveća svoju potrošnju.

Istraživanje je sprovedeno od kraja februara do početka marta putem mobilne aplikacije za plaćanje Alipay kineske kompanije za onlajn trgovinu Alibaba.

Rezultati istraživanja slažu se sa finansijskim podacima Narodne banke Kine objavljenim ranije ovog mjeseca. Štenja domaćinstava u prvom kvartalu porasla je za 6,47 hiljada milijardi juana (843 milijardi eura), što je 6,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Nade da će Kinezi brzo nastaviti sa uobičajenim kupovnim navikama kada epidemija bude pod kontrolom oslanjale su se na ekonomske podatke iz perioda posle epidemije SARS-a 2003. godine.

Te godine je stopa rasta potrošnje pala sa 7,7 odsto u aprilu na 4,3 odsto u maju, kada je talas zaraze bio najveći. Rast potrošnje se u junu brzo oporavio na 8 odsto, kada je epidemija stavljena pod kontrolu.

Ipak, tada je situacija bila znatno drugačija, jer nije bilo mera izolacije širom zemlje. Najveći broj mjera prevencije bio je na snazi u Pekingu i jugoistočnoj provinciji Guangdong, pa su potres u ekonomiji bio manji.

Epidemija koronavirusa pogodila je skoro svaki segment kineske ekonomije, a najjači udarac zadala je malim preduzećima i pojedincima, posebno domaćinstvima sa malim primanjima koja zarađuju manje od 50 000 juana (oko 6,5 hiljada eura) godišnje.

Kako bi osnažile potrošnju i turizam, mnoge regije i gradovi širom Kine uveli su vikend od dva i po dana, javlja China Daily

Ipak, mnogi smatraju da će ovu mjeru biti teško sprovesti u preduzećima koja ne garantuju dva neradna dana nedjeljno, a uticaj epidemije na ekonomiju mogao bi da pojedinim kompanijama oteža produženja vikenda i za pola dana.

China Daily piše da je lakše sprovođenje mjere moguće u državnim institucijama, ali da postoji bojazan da kraće radno vrijeme vladinih službi ne bi odgovaralo stanovništvu.

Izvor: Kamatica