Američka nezaposlenost približava se brojkama iz Velike depresije

Svijet

IStorijska perspektiva: očekivana stopa nezaposlenosti za april”približava se vrhuncu nezaposlenosti u vrijeme Velike depresije i gora je od nezaposlenosti u većini 30-ih godina”, napisao je u četvrtak, uoči objave izvještaja Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, piše agencija AFP u petak.

Izvještaj koje objavljuje ministarstvo rada pomno se prati svaki mjesec, a posebno sada kada su zbog pandemije zatvorena preduzeća koja nisu nužna i očekuje se da će pokazati nezaposlenost od najmanje 16 posto u aprilu.

Ta će brojka nadmašiti poslijeratni rekord iz novembra 1981., kada je nezaposlenost iznosila 10,8 posto.

Brojke o nezaposlenosti dopuniće već mračne podatke o recesiji izazvanoj pandemijom. Pad potrošnje i ulaganja, trgovine, produktivnosti i tržišta nekretnina pokazuju razoran učinak mjera izolacije koje su nametnule savezne države i lokalne vlade sredinom marta kako bi usporile širenje covida-19.

Gubitak od 28 do 33 miliona radnih mjesta

Reuters se poziva na vlastite evidencije i anticipira da će mjesečni izvještaj pokazati gubitak radnih mjesta u svim sektorima ekonomije, s velikim otpuštanjima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turizmu. Izvještaj za april uslijediće nakon gubitka 701.000 radnog mjesta u ožujku kojim je završena rekordna zaposlenost u Sjedinjenim Državama od oktobera 2010.

Procjene predviđaju gubitak do čak 35 miliona radnih mjesta, piše Reuters, a agencija AFP poziva se na ekonomiste koji očekuju gubitak 28 miliona  radnih mjesta.

Dodaje da je teško prognozirati za april zbog prirode i brzine gubitka radnih mjesta.

Ukupno je 26,5 miliona ljudi zatražilo naknadu za nezaposlenost, a 16,2 miliona bilo je u tom režimu u nedjelji od 12. aprila, kada je vlada pozvala kompanije i domaćinstva da podnesu zahtjeve.