Zooma u jednom danu vrijedniji za 800 miliona dolara

Finansije

Bloomberg napominje da je potražnja za uslugama videokonferencija porasla 160 posto u posljednjih nekoliko mjeseci. Još početkom godine vrijednost Zooma nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT kompanija vrijednija od američkog proizvođača traktora Deere & Co i farmaceutskog giganta Biogen Inc. – zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Zooma je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT kompanije iz S&P 500 indeksa taj broj u prosjeku na sedmom mjestu, piše Bloomberg.

Bogatstvo Eric Yuana, osnivača i izvršnog direktora Zooma, poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dostigavši nevjerovatnih 9,3 milijarde dolara.

U samo nekoliko mjeseci Zoom je zabilježio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posljedica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije coronavirusa.

Usluga videokonferencije Zoom postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da se prsele na posao od kuće, prenosi Indikator.ba.

Podsjetimo da je nedavno hiljade snimaka Zooma procurilo u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim su razgovorima ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke. U Zoomu priznali su da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.