VTB banka refinansira roll-up kredit i postaje glavni kreditor Fortenove

Ruska državna banka VTB, koja je nagodbom povjerilaca postala vlasnik 7,5 posto Agrokora, odnosno Fortenova grupe, dala je ponudu Agrokoru za refinansiranje 800 miliona eura roll-up kredita, od ukupno 1,06 milijardi kuna ukupne vrijednosti tog kredita, navodi se u članku koji je objavio Bloomberg.

Autori članka ističu da nisu dobili službenu potvrdu, ali im je iz više izvora neslužbeno potvrđeno da se radi o tačnoj informaciji.

I portalu novac.hr je iz Fortenova grupe odgovoreno kako nemaju komentara na te informacije.

Kako se navodi u članku, VTB je spremna refinansirati roll-up kredit u konzorciju s još nekim bankama i fondovima i to tako da se 500 miliona eura refinansira uz senior status s pravom prvenstva naplate te 300 miliona eura kao junior kredit, s podređenim pravom naplate i kolaterala u odnosu na senior dio kredita. Pritom je VTB, kako se doznaje, ponudio osnovnu kamatu za senior kredit od pet posto, dok za junior dio kredita još nema informacije u pogledu kamate.

Uz to, navodno je i Knighthead Capital Management, fond koji je najveći kreditor u roll-upu, zainteresiran za refinansiranje 320 miliona eura u roll-upu. Taj kredit dolazi na naplatu u septembru ove godine, trenutno je osnovna kamata na njega 12,5 posto, a efektivna oko 15 posto, dok će u septemrbu osnovna kamata iznositi 14 posto, a efektivna oko 17 posto.

Zbog toga bi refinansiranje uz kamatu od pet posto za senior kredit bilo jako povoljno za tvrtku u ovom trenutku, iako i to govori o tome da je Fortenova grupa još uvijek ranjiva tvrtka, jer se na tržištu slične kompanije zadužuju uz kamatu od oko dva ili tri posto.