Kolektivno tužili Gugl, traže pet milijardi dolara

Finansije

To čini tako što prati aktivnost ljudi čak i kada pretražuju sadržaje na mreži koristeći takozvani „privatni režim“.

Tužioci traže obeštećenje od najmanje 5 milijardi dolara od Gugla i njegovog vlasnika, kompanije Alfabet, izvještava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Mnogi korisnici interneta polaze od pretpostavke da se istorija njihovih pretraga ne prati kada se sadržaji na mreži pretražuju u „privatnom režimu“, ali Gugl kaže da to nije slučaj.

Gugl pretraživač odbacuje tvrdnje da je njegovo postupanje nelegalno jer je, kaže, jasno obavijestio korisnike da kad god otvore novu „inkognito“ karticu, veb stranica na kojoj se nalaze može da prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti pretrage.

Prema advokatskoj firmi „Bojes Šiler Flekner“, koja je u utorak podnijela zahtjev za pokretanje postupka pred saveznim sudom u San Hozeu, u Kaliforniji, kolektivna tužba će vjerovatno obuhvatiti „milione“ Guglovih korisnika koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu.

U tužbi se navodi da Gugl „ne smije da nastavi sa tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji imaju računar ili telefon“, prenosi Bi-Bi-Si.