Poljska kaznila Volkswagen s 31,8 miliona dolara

Finansije

Poljska je podružnici njemačkog proizvođača automobila Volkswagena odredila novčanu kaznu od 120,6 miliona zlota (31,8 miliona dolara) zbog obmanjivanja kupaca o nivou štetnih izduvnih gasova, objavio je u srijedu regulator za zaštitu potrošača UOKiK.

Kazna se odnosi na razdoblje od 2008. do 2016. i obuhvata automobile marki Volkswagen, Audi, Seat i Škoda s ugrađenimi softverom za kontrolu motora EA 189 EU 5.

Taj softver može utvrditi je li vozilo podvrgnuto testu i smanjiti emisiju ugljendioksida isključivo za potrebe prikazivanja boljih rezultata. U vožnji su emisije štetnih gasova bile puno više a niže su vrijednosti na testovima korištene u promotivne svrhe, navodi poljski regulator.

VW je kažnjen i zbog smjernica ovlaštenim prodavačima da ignoriraju eventualne prigovore klijenata o emisiji štetnih gasova, stoji u saopštenju. Njemačka kompanija dužna je o odluci obavijestiti sve kupce automobila s motorom EA 189 EU 5.

Volkswagen je zbog takozvanog skandala „dieselgate” već novčano kažnjen u mnogim zemljama, uključujući SAD, Australiju i Italiju, podsjeća dpa.