“AirBnB” prikupio milijardu dolara za širenje globalnog biznisa

Kompanija za najam stanova putem interneta “AirBnB” prikupila je milijardu dolara dodatnog kapitala, koje će prema očekivanjima iskoristiti za globalno širenje poslovanja, pa se vrijednost kompanije trenutno procjenjuje na 31 milijardu dolara

Američki proizvođač aplikacija za posredovanje u uslugama smještaja, čije je sjedište u San Francisku, objavila je to ulaganje od strane trećih osoba u podnesku Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti.

“AirBnB” nije komentarisao kako će upotrijebiti sredstva, ali očekuje se da će ih iskoristiti za širenje globalnog poslovanja. Kompanija je ubrzano rasla od osnivanja 2008. godine, a trenutno posluje u 65 hiljada gradova širom svijeta.

Kompanija, koja ne objavljuje podatke o poslovanju, zarađuje omogućavajući pojedincima da iznajme svoje stanove i apartmane. Uzima tri odsto od svake rezervacije te 6 do 12 odsto naknade za uslugu od gostiju.

“AirBnB” je svoju prvu dobit ostvario u drugoj polovini 2016. godine, a prema pisanju medija, takvo poslovanje će se na postojećim temeljima nastaviti i u ovoj godini. Objavljeno je i da kompanija u skorijoj budućnosti nema planove za uvrštenje svojih akcija na berzu.

Kompanija korisnicima odnedavno nudi i nove usluge, koje uključuju turističke obilaske, a najavljuju i ostale usluge zanimljive turistima, poput rezervacija za restorane.

Nova aplikacija Trips uključuje kategorije iskustava, mjesta i smeštaja, a u “Airbnb”-u planiraju  dodati i letove i druge usluge.

Pritom se iskustva u prvom redu odnose na učestvovanje u zanatskim aktivnostima uz podršku lokalnih stručnjaka, a  uključuju pristup “skrivenim draguljima”, poput izrade violina u Parizu ili učestvovanja u maratonu u Keniji.

Međutim, kompanija je suočena s kritikama da podiže cijene iznajmljivanja stanova i doprinosi stambenoj nestašici u nekim gradovima.