Produžen rok za koncesiju na beogradski aerodrom

Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” odlučili su da produže rok u postupku za davanje koncesije za beogradski aerodrom

Novi rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 23. oktobar ove godine, objavljeno je na sajtu aerodroma.

Kako se navodi, rok je produžen na zahtjev potencijalnih koncesionara.

U obavještenju se navodi da je odlučeno da se rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u fazi dva produži, kako bi svi kvalifikovani ponuđači u toj fazi imali dovoljno vremena da analiziraju svu raspoloživu dokumentaciju, obezbijede potrebno finansiranje i podnesu odgovarajuće prijave za obavezujuću ponudu.

Precizirano je i da su ostali elementi javnog poziva od 10. februara neopromijenjeni.

Neobavezujuće ponude za koncesiono upravljanje beogradskim Aerodromom “Nikola Tesla” dostavila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji su ispunili uslove za drugi fazu postupka u kojoj se dostavljaju obavezujuće ponude.

Ponude su dali švajcarsko-francuski konzorcijum („Merdijam istern Jurop investments“, Aerodrom iz Ciriha i „Efaž“), indijsko-grčki konzorcijum („GMR infrastrakčr limitid“ i „Terna“), francuska kompanija „Vinsi erports“, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum („Incion internešenel erport korporejšn“, „Jitirimlari ve isletme“ i „VTB kapital infrastraktr“) i kineski konzorcijum („Hejna er trevl servis“, „HNA“ i „Čajna nešenel aero tehnolodži“).

Na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom “Nikola Tesla” javilo se 27 zainteresovanih kompanija.

Koncesija se daje na 25 godina. Navedeno je da se koncesija daje za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje djelatnosti operatera. Koncesiju neće moći da dobiju kompanije koje upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda.