Prvi mobilni telefon sa kamerom ispod ekrana

Mobilni

Bilo da je riječ o klasičnom notch-u, malom „kapljičnom“ notch-u, pop-up kameri ili rupici na displeju, svako rješenje ima određene mane. Jedno od potencijalnih rješenja budućnosti koje kompanije već neko vrijeme testiraju jeste kamera u potpunosti skrivena ispod ekrana.

Za nešto manje od dve nedelje napokon bismo mogli da vidimo prvi smartphone koji će imati takvu kameru, a koji će biti dostupan na tržištu. Tako su barem juče najavili iz ZTE-a, kineske kompanije.

Zvanični detalji o samom telefonu osim imena (ZTE Axon 20 5G) i prednje kamere ispod ekrana nisu poznati (naravno, iz imena je jasno kako je riječ o modelu s podrškom za 5G), ali zato internetom već neko vrijeme kruže glasine o hardveru, prenosi Zimo.

Prema tim informacijama, Axon 20 5G trebalo bi da ima veliki ekran dijagonale (6.92 inča), tri kamere pozadi i, naravno, prednju kameru rezolucije 32 MP koja će, biti skrivena ispod ekrana. Kompanije kao što su Xiaomi, Huawei i Oppo takođe su objavile da rade na sličnoj tehnologiji.

Govoreći o toj tehnologiji početkom godine generalni menadžer Redmija Lu Vejbing rekao je da je razvoj takvih kamera još uvijek nemoguć zbog velike gustine OLED ekrana, pa kamere ne mogu da prime dovoljno svjetla za snimanje kvalitetnih fotografija.

Moguće je, piše Android Authority, da će ZTE zato da koristi manju rezoluciju ekrana, ili su našli neko novo rješenje.