Silicijumska dolina: Novajlija razvio prvi bežični punjač

Mobilni

Novajlija iz Silicijumske doline, startap Pi, tvrdi da je razvio prvi bežični punjač na svijetu koji „ukida“ kablove ili utikače za punjenje uređaja

Pi punjači, veličine vaze za mali sto, funkcionišu na standardnoj tehnologiji za punjenje koja se koristi za Epl ili Android pametne telefone dizajnirane za bežično napajanje, prenosi agencija AFP.

Ali, umjesto kablova ili utičnica, ovaj konusno dizajnirani predmet puni telefone putem magnetnih talasa.

Magnetna polja su idealan način za bezbjedno slanje energije na mobilne elektronske uređaje, kaže glavni tehnolog u startapu Pi, Liksin Ši, koji je zajedno sa Džonom Mekdonaldom napravio punjač.

Trik je u tome da se magnetni talasi povijaju kako bi pronašli pametne telefone, rekao je suosnivač startapa tokom prezentacije uređaja za novinara AFP-a u San Francisku.

„Teži dio je bila razrada rješenja kako da se magnetno punjenje učini fleksibilnijim, da uređaj bude multifunkcionalan i da ima širi opseg upotrebe“, rekao je Ši, dodajući da im je bilo potrebno više od godinu dana da izvedu matematički dokaz koji omogućava sve to.

Ovaj dvojac je matematički došao do rješenja kako da oblikuje magnetno polje tako da energija može da se prenosi na pametne telefone koji su postavljeni ili su upotrebi u u opsegu od oko 30 cm od Pi uređaja.