Milioni bivših gostiju tuže lanac hotela Merriott

Travel

Između 2014. i 2018. godine hakovani su podaci više od 300 miliona gostiju u Marriottovoj globalnoj bazi, koji mogu uključivati podatke o pasošu i kreditnoj kartici.

U hakerskom napadu kompromitovani su podaci oko sedam miliona britanskih gostiju, objavio je Kabinet povjerentika za informacije Velike Brtianije (ICO), koji je prošle godine Marriottu predložio isplatu novčane odštete od 99,2 miliona funti (133 miliona dolara).

Marriott je 2018. objavio da su hakeri pristupili njegovoj bazi podataka sa rezervacijama hotela Starvud i obavijestio je FBI. Advokati su nekoliko sati kasnije podnijeli tužbu pred saveznim sudom u Merilendu, a uslijedile su i druge tužbe pred sudovima u SAD i Kanadi.

Londonska kolektivna tužba podnesena je visokom sudu a nadovezuje se na referentnu presudu apelacionog suda, koji je u novembru 2019. prihvatio tužbu protiv Gugla zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika Ajfona u 2011. i 2012. godini preko kolačića drugih kompanija, prenosi SEEbiz.

Marriottovi nekadašnji gosti traže neodređeni iznos odštete zbog gubitka kontrole nad podacima, a njihova tužba automatski uključuje goste koji su do 10. septembra 2019. rezervisali noćenja u jednom od bivših hotela marke Starvud, uključujući hotele Šeraton i Sejnt Ridžis.

Martin Brajant, osnivač savetodavne kuće za tehnologiju i medije Big revolušn, predvodi grupu nekadašnjih gostiju iz Engleske i Velsa.

“Nadam se da će ovaj slučaj izoštriti svijest o vrijednosti naših ličnih podataka i rezultovati pravednom naknadom… i da će upozoriti i druge vlasnike podataka da moraju odgovorno da ih čuvaju”, izjavio je Brajant.

Portparolka londonskog Marriotta izjavila je da trenutno nemaju komentara na tužbu.