Jedan dan u najčistijem gradu Evrope

Travel

Prelijepa prijestonica Bjelorusije je grad iz 11. vijeka koji oduševljava posjetioce čistoćom. Grad je kompletno bio uništen tokom Drugog svjetskog rata, a u istoriji je 18 puta sravnjen sa zemljom. Čuven je po jezerima, a ima i nekoliko stotina fontana.

10.00

Trg pobjede je centar Minska, gde se nalazi obelisk visok 38 metara s prikazima borbe. Ovdje je i vječiti plamen koji gori od 1954. godine, kao i ulaz u metro, koji je impresivan. Trg se prije zvao Lenjinov, a na njemu se nalaze zgrade Univerziteta, Vlade, Pošte i podzemni tržni centar.

11.00

Nacionalna opera i balet Bjelorusije otvoreni su još 1933. godine. Zgrada je u stilu konstruktivizma, a godišnje se ovde održi 240 predstava.

12.00

Bjeloruski državni cirkus je legendaran. Bio je prvi u SSSR, veoma cijenjen, i neprestano je na turnejama. Nastupaju pravi umjetnici, a karte se kupuju mjesecima unapred.

13.00

I u Minsku postoji Gorki park, koji je prelijepa zelena oaza u kojoj se nalazi poznati „točak“ s kojeg se pruža lijepa panorama.

14.00

Apartman Lija Harvija Osvalda, osuđenog za atentat na Džona Kenedija, može da se vidi spolja u Ulici Komunističnaja. On je ovdje živio sa suprugom Marinom, dok je nekoliko godina radio za „Horizont elektroniks“.

15.00

U Minsku postoji mnoštvo pravoslavnih hramova, a u samom centru kraj rijeke Svislač je Crkva Svetog duha. Lijepa je i Crkva Marije Magdalene, sa okruglim kupolama. Najstarija je Crkva Svetog Petra i Pavla, iz 1612. godine. Crkva Svetog Simeona i Helene (poznatija kao katolička crkva) jedna je od najslikanijih građevina. Komunisti su je pretvorili u bioskop i filmski studio.

16.00

Ostrvo suza je malo i tiho mjesto na reci Svislač usred grada, gdje se nalazi kapela podignuta u slavu bjeloruskih vojnika koji su se borili u Avganistanu. Do ostrva se stiže malim mostom.

17.00

Nacionalna biblioteka je pravi arhitektonski dragulj, a i noću je prelijepo osvetljena. Ima 23 sprata i vidikovac, a u njoj se nalazi 14 miliona knjiga na ruskom.

18.00

Muzej „Strana mini“ je otvoren svakog dana. Ulaznica za odrasle je sedam, a za djecu pet eura. Ovdje se može vidjeti Bjelorusija u malom, jer je u maketama prikazano 70 građevina na 18 tabli iz čitave zemlje. Djeca obožavaju ovaj muzej zbog radionica i igraonice.

19.00

Bjelorusi jedu dosta mesa, kupusa, pečuraka i krompira, a umjesto hleba jedu se palačinke. Cijene u restoranima su veoma povoljne.