Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali zbog korona krize

Berza

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje potonuo 6,5 posto, na 26.501 bod, dok je S&P 500 skliznuo 5,6 posto, na 3.269 bodova, a Nasdaq indeks 5,5 posto, na 10.911 bodova.

Najveći nedjeljni pad tih indeksa od marta ponajviše je posljedica rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim, u SAD-u i najvećim evropskim državama.

Prošle srijede je broj slučajeva zaraze u svijetu po prvi put porastao za više od 500.000 u jednom danu. Rekordi su zabilježeni i idućih dana, pa je tako broj ukupno zaraženih u svijetu premašio 45 miliona, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,18 miliona ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa. Tako je Španija proglasila vanredno stanje, koje će potrajati do maja iduće godine, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana.

„Očigledno je virus izvan kontrole, brzo se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, kaže Eric Kuby, direktor u kompaniji North Star Investment Management.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalna ekonomija neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sasvim je jasno da Bijela kuća i Kongres ne mogu dogovoriti novi paket podsticajnih fiskalnih mjera prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o skoku američke ekonomije u trećem tromjesečju za rekordnih 33 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući državnim podsticajima u vrijednosti od oko 3.000 milijardi dolara.

Uprkos tom skoku, od početka godine bruto domaći proizvod (BDP) i dalje je u minusu zbog oštrog pada u prva dva kvartala ove godine.

„Čak i s ovim skokom, američka ekonomija ostaje oko 3,5 posto ispod nivoa prije pandemije. A put prema oporavku sada je manje jasan, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača bili su prošle nedjelkje i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 230 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, od čega je 86 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko 10 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

Među najvećim gubitnicama našle su se dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Facebook. Cijene tih dionica potonule su u petak više od 5 posto.

Premda su sve te kompanije izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, ulagači su zaključili da ti rezultati ipak ne mogu opravdati tako visoke razine cijena, s obzirom da je tehnološki sektor predvodio rast tržišta posljednjih mjeseci.

„Svim tim dionicama bi cijene trebale biti korigirane jer su uglavnom sve znatno precijenjene. Pitanje je samo kada će i na kojim cjenovnim nivoima doći do korekcije”, kaže David Bahnsen, direktor u tvrtki The Bahnsen Group.

Zbog svega toga, u cijelom listopadu Dow Jones izgubio je 4,6 posto, S&P 500 2,8, a Nasdaq indeks 2,3 posto. Stoga je sada S&P 500 gotovo 9 posto ispod rekordnog nivoa u istoriji, koju je dosegnuo početkom septembra.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje oštro pale. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je više od 5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 4,8 posto, na 5.577 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,6 posto, na 11.556 bodova, a pariški CAC 6,4 posto, na 4.594 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle nedjelje oslabio 2,35 posto, na 22.977 bodova.