Azijske berze: Dolar stabilan prema euru

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vijesti koje bi podstakle tržište i jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsjednika kasnije ove nedjelje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji i Južnoj Koreji pale oko 0,2 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,6 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer je sve više onih koji sumnjaju da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, što je podsticalo rast cijena akcija od kada je u novembru pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Ulagači su oprezni jer će se u četvrtak Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

A nakon jučerašnjeg pada, izazvanog podacima o rastu proizvodnje u SAD-u i Libiji, cijene su nafte jutros stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće oko 50,25 dolara, a na londonskom oko 53,10 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima, kao što je japanski jen. Zbog toga je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros pao na 110,65 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,40 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,0670 dolara, kao i juče u ovo doba. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 odsto, na 100,48 bodova, nakon što je juče dostigao najviši nivou u dvije i po nedjelje.