Honda prva s dozvolom za prodaju autonomnih vozila trećeg nivoa

Automobil

Takva vozila, koja će se zasad moći prodavati samo u Japanu, sposobna su nadzirati promet s visokim stepenom autonomije i saobraćati u svakodnevnom saobraćaju.

Ljestvica autonomije vozila ima pet nivoa, a peti predstavlja potpuno autonomno vozilo koje ni u kojem slučaju ne treba pomoć vozača. Vozila trećeg nivoa, koja bi Honda trebala poslati na japanske puteve do kraja marta sljedeće godine, moći će, na primjer, voziti autoputem s gustim saobraćajem.

Prvo vozilo s takvim automatskim sistemom vožnje bit će Honda Legend limuzina. S njim na čelu, Honda bi mogla postati prvi svjetski proizvođač automobila koji masovno proizvodi autonomna vozila trećeg nivoa.

Neke druge marke brzo napreduju u razvoju autonomnih vozila, ali problem je uglavnom u zakonskim ograničenjima. Trenutno samo nekoliko zemalja dozvoljava prodaju i vožnju takvih vozila.

Prema mnogim automobilskim novinarima, prelazak na autonomna vozila trećeg nivoa predstavlja ključni proboj koji će u velikoj mjeri ubrzati dalji razvoj. Prvi čovjek američkog proizvođača električnih automobila Tesla, koji takođe žuri s razvojem samovozećih vozila, čak je najavio da će peti nivo autonomije na tržištu biti “vrlo brzo”.

U takvom automobilu, na primjer, osoba je mogla spavati ili gledati film dok bi se automobil vozio i potpuno sam reagovao na prometnu situaciju.