Predstavljene baterije za elektroauta koje se pune za pet minuta

Na sajmu u Berlinu kompanija „Stordot“ predstavila je pogonske baterije za elektroautomobile, koje bi mogle da naprave revoluciju u razvoju te vrste vozila. Nove baterije pune se za pet minuta i smanjuju vreme zadržavanja na pumpama

Električni automobili još nisu masovno prihvaćeni kao prevozno sredstvo. Pored relativno visoke maloprodajne cijene, jedna od najvećih prepreka prodaji automobila na struju jeste predugo čekanje da se baterije napune, što umanjuje njihovu praktičnost u svakodnevnoj vožnji, a prije svega na dužim relacijama.

Jedno od rješenja jesu brzi punjači duž autoputeva i prometnih saobraćajnica, ali je i za to potrebno mnogo više vremena nego kod punjenja goriva na standardni način.

„Konstruisali smo baterije koje mogu da se napune superbrzo, odnosno za samo pet minuta, što je znatno kraće vrijeme od postojećih brzih punjača na kojima se baterije pune za 20 do 30 minuta“, kaže Doron Majrsdorf, direktor „Stordota“.

Konstruktori nove koncepcije batreija kažu da će automobil posle toga imati dovoljno uskladištene energije da pređe narednih 480 kilometara.

„Naše baterije su kombinacija slojeva nano materijala i organskih jedinjenja. Takođe, prilikom izrade ovih baterija ne koristi se grafit koji je uobičajen u litijum-jonskim baterijama, jer onemogućava brzo skladištenje električne energije“, istakao Majrsdorf.

Nova tehnologija nazvana „fleš bateri“ sastoji se od 40 pojedinačnih modula koji su međusobno povezani u jedan paket pogonskih baterija.

Firma „Stordot“ saopštila je da je sistem još u fazi usavršavanja, ali da očekuju da bi u naredne tri godine ove baterije mogle da nađu put do produkcijskih električnih automobila.