Cijene nafte u padu

Berza

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu usljed nesigurnosti da li će OPEK i njihovi saveznici na razgovorima ove sedmice postići dogovor o produženju smanjenja dnevne proizvodnje nafte.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora manja za 90 centi ili 1,9 odsto i sada je 47,28 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 70 centi ili 1,5 odsto i iznosi 44,83 dolara po barelu.

“Optimizam iz prošle sedmice sada je na udaru i sva pažnja je usmjerena na ishod razgovora OPEK-a i njihovih saveznika. Pojedine članice biće teško uvjeriti da nastave sa smanjenjem”, rekao je tržišni analitičar iz firme “PVM” Tamaš Varga.

OPEK i njihovi saveznici trebali bi da od januara naredne godine ublaže postojeće smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela, ali je drugi talas virusa korona smanjio potražnju za gorivom širom svijeta, zbog čega je ponovo pokrenuta diskusija u kartelu.

Izvori navode da u OPEK-u plus sada razmatraju da li da produže postojeće smanjenje od 7,7 miliona barela dnevno tokom prvih mjeseci 2021. godine, što podržavaju lider kartela Saudijska Arabija i druge veće članice.