Najava izdavanja libre upalila alarm u centralnim bankama: Upitna budućnost novca

Valuta

Dok cure vijesti o mogućem lansiranju Facebook-ove digitalne valute Libra 2021. godine, visoki zvaničnik Evropske centralne banke upozorava: “Ono što je u pitanju nije ništa manje od budućnosti novca”.

Facebookova kriptovaluta Libra spremna je za lansiranje već u januaru, izvijestio je u petak Financial Times, pozivajući se na tri neidentificirane osobe uključene u projekt.

Udruženje Libra sa sjedištem u Ženevi, koje će izdavati i upravljati librama, planira lansirati digitalni novčić potpomognut dolarom, što je značajno smanjenje u odnosu na nedavne revidirane za izdavanje serije stabilnih kovanica potpomognutih pojedinačnim tradicionalnim valutama, kao i token zasnovan na stabilnim kovanicama vezanim uz valutu.

Vijest je alarmirala centralne banke, koje su trenutno na minimalno dvije godine od stvaranja vlastitih digitalnih alternativa.

Član odbora ECB-a Fabio Panetta, govoreći na konferenciji za budućnost platnog prometa koju je sazvala Bundesbank, tvrdi da predstojeća revolucija u plaćanjima “zahtijeva od nas da budemo spremni da ponovo pronađemo suvereni novac”.

Obraćajući se direktno Facebook-ovoj strategiji stablecoina, Panetta upozorava: “Korisnici stabilnih valuta vjerojatno će snositi veći kreditni, tržišni i likvidnosni rizik, a sami stablecoini su ranjivi na ketanja, što može imati sistemske implikacije.”

Kaže da bi se rizici mogli ublažiti ako bi izdavatelj stablecoin valuta mogao uložiti svoju rezervnu imovinu u obliku bezrizičnih depozita kod centralne banke, jer bi to eliminiralo rizike ulaganja koji u konačnici padaju na pleća vlasnika stabilcoin-a.

– Međutim, ovo ne bi bilo prihvatljivo, jer bi bilo ravno prepuštanju novca centralne banke u vanjske izvore, navodi Panetta. – Moglo bi ugroziti monetarni suverenitet ako bi, kao rezultat toga, privatni novac – stablecoin – u velikoj mjeri istisnuo državni novac kao sredstvo plaćanja. Novac bi se onda sveo na” klupsko dobro “ponuđeno u zamjenu za plaćanje naknade ili članstvo u platformi. ”

ECB prikuplja podršku za stvaranje digitalnog eura, s više eksperimenata koji su u toku na tržištima EU i širom svijeta.

U Europi su ECB i nacionalne centralne banke započele preliminarne eksperimente kroz četiri radna toka.

– Prvo ćemo testirati kompatibilnost između digitalnog eura i postojećih usluga poravnanja središnje banke (kao što je TIPS)”, ističe Panetta. “Drugo, istražit ćemo međusobnu povezanost između decentraliziranih tehnologija, poput distribuiranih knjiga, i centraliziranih sistema. Treće, istražit ćemo upotrebu blockchain-a namijenjenih plaćanju s elektroničkim identitetom. I četvrto, procijenit ćemo funkcionalnosti hardverskih uređaja koji bi mogli omogućiti vanmrežne transakcije, garantujući privatnost. ”

Govoreći na istoj konferenciji, njemački ministar financija Olaf Scholz pozvao je središnju bankarsku zajednicu da ubrza tempo.

– Na digitalnom euru mislim da bismo trebali jako puno raditi. To je mjesto na kojem bismo trebali čekati i vidjeti, primjećuje Scholz. (Moramo) u bilo kojem trenutku odlučiti da trebamo učiniti nešto s digitalnim eurom.

– Ono što je u pitanju nije ništa manje od budućnosti novca, zaključuje Panetta. – Kako privatni novac postaje digitalni, suvereni novac takođe treba ponovo izmisliti. To zahtijeva da novac centralne banke ostane dostupan u svim okolnostima – naravno u obliku gotovine, ali potencijalno i kao digitalni euro.