Norwegian ukida prekookeanske linije

Ekonomija

Norwegian, poznati evropski niskotarifni avio-prevoznik koji je prije svega dvije godine imao baze širom Evrope, te je ujedno prvi pokrenuo long-haul niskotarifne letove, objavio je kako će ukinuti cijelu mrežu prekookeanskih letova u cilju očuvanja poslovanja.

Norwegian Air Shuttle prepustiće poslovanje na long-haul linijama konkurenciji kako bi se koncentrisao na uslugu unutar Norveške i na ključne europske destinacije.

Privoznik tvrdi da stalna ograničenja putovanja proizašla pandemijom COVID-19 predstavljaju opasnost da će buduća potražnja ostati vrlo neizvjesna, posebno za letove iz Evrope prema SAD-u i Aziji, što dovodi do toga da je poslovanje ove aviokompanije na long-haul linijama postalo neodrživo, piše Croatian Aviation.

Norwegian tvrdi da je ovaj potez zapravo dio strategije kojom će se izgraditi jaka i čvrsta aviokompanija koja će privući nove investitore i nastaviti da služi postojećim i novim putnicima. Valja spomenuti kako je kompanija podnijela zahtjev za zaštitom od povjerilaca još u novembru 2020.