Ko je novi šef Amazona: Multimilioner, magistar sa Harvarda…

Lider

Endi Džesi (53) biće novi šef Amazona, objavio je vlasnik kompanije i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Džef Bezos.

Za američke medije vijest o povlačenju Bezosa sa čela jedne od najuspješnijih kompanija na planeti je iznenađenje – ali ne i to ko je nasljednik. Koliko je ova odluka važna, najbolje svjedoči to da je samo prošle godine Amazon prijavio ukupnu zaradu od oko 325 milijardi eura!

Džesi je diplomac sa Harvarda, potom i magistar sa Harvardske biznis škole. U Amazon je stigao pravo sa univerziteta 1997. godine – i to u četvrtoj godini postojanja firme. U prethodnim godinama bio je šef Amazonovih veb servisa i prepoznat je kao operativac koji je donosio najviše profita kompaniji.

S obzirom na to koliko je novca zaradio Amazonu, njegova lična zarada do sada djeluje minorno. U novembru prošle godine bogatstvo Džesija procijenjeno je na oko 340 miliona eura.

Poznat je kao otvoreni javni kritičar rivalske kompanije Orakl, a jedan je od vlasnika NHL tima u hokeju na ledu Sijetl Krakena.

Od 1997. je u braku sa modnom dizajnerkom Elanom Rošel Kaplan, njihovi očevi bili su partneri u zajedničkoj advokatskoj kancelariji. Imaju dvoje djece i žive u Sijetlu, daleko od očiju javnosti.

Endi Džesi će rukovođenje Amazonom preuzeti u trećem kvartalu ove godine.