Nevjerovatan debi “Bumblea”, vlasnica postala milijarderka

Tržište

Kompanija “Bumble”, koja upravlja istoimenom aplikacijom za upoznavanje, upravo je njenu vlasnicu Vitni Volf Herd (31) učinila milijarderkom.

Akcije “Bumble”, kompanije koja zapravo pruža uslugu ženama, odnosno one su te koje čine prvi potez prilikom upoznavanja, porasle su 67% u svom debiju na 72 dolara.

Tako, izvršna direktorka, postala je “teška” 1,5 milijardi dolara.

“Bumble”, koji se od drugih aplikacija za upoznavanja razlikuje po tome što daje prednost ženama da naprave prvi potez, nastoji da unovči najsnažniji rast američkog IPO tržišta u posljednje dvije decenije. Naime, kompanije su putem IPO-a na američkim berzama u 2020. prikupile rekordnih 168 milijardi dolara.

“Bumble” je osnovala Vitni Volf Herd 2014, koja je bila i jedan od osnivača rivalske aplikacije “Tinder”, koju je potom napustila. Investicioni fond “Blackstone” je 2019. godine stekao većinski vlasnički udio u “Bumbleu”, kada je procijenjena vrijednost kompanije bila oko 3 milijarde dolara.

Među “Bumbleovim” investitorima su i teniska legenda Serena Vilijams i glumica Prijanku Čopra, koja je glumila u TV seriji Kvantiko.

Ova aplikacija, koja je izuzetno popularna među milenijalcima, bilježi nagli rast korisnika širom svijeta tokom posljednjih nekoliko godina, ali je njenu popularnost prošle godine ugrozila pandemija Kovid-19 jer su korisnici zbog mjera ograničenja morali da ostaju kod kuće i da se pridržavaju propisane socijalne distance.

U trećem kvartalu 2020. godine, ova aplikcija je imala 42 miliona aktivnih korisnika mjesečno i 2,4 miliona korisnika pretplatnika u periodu januar-septembar.

Inače, od 559 kompanija koje su u proteklih 12 mjeseci izašle u javnost u SAD-u, samo su dvije, osim “Bumblea”, osnovale žene.

To znači da su žene u velikoj meri zaostale u vjerovatno najvećem bumu stvaranja bogatstva u istoriji. Prošle godine je 500 najbogatijih ljudi na svijetu zaradilo 1,8 biliona dolara, ali 91% tog neočekivanog prihoda pripalo je muškarcima, prema “Bloombergovom” indeksu.

“Ovo je ogromna pobjeda”, rekla je Alison Kapin, koja je partner u mreži “žene u IT”.

“Vitni je vidjela priliku i na osnovu svoje stručnosti ušla je u ovaj rudnik zlata, ne samo za nju i njen tim, već i za njene investitore”, napisala je.