Od 2012. se ne pamti ovakav rast cijena nafte

Zbog optimizma da će Saudijska Arabija podržati produžetak sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o rezanju proizvodnje i pošto zalihe pokazuju znake smanjenja, cijene nafte su ojačale osmi dan uzastopno na trgovanju u Londonu što je najduži period njihovog rasta od 2012.

Cijena fjučersa za “brent” naftu ojačala je za 0,8 odsto, nakon skoka od 6,0 procenta u prethodnih sedam trgovačkih dana, javlja agencija Blumberg.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u junu poskupila je juče za 16 centi na 56,39 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, u jutarnjem trgovanju u 9,05 časova po njujorškom vremenu. Cijena “brenta” je juče ojačala za 25 centi (0,5 odsto) na 56,23 dolara.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u maju porasla je za 16 centu na 53,56 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 18 posto ispod 100-dnevnog prosjeka. Juče su cijene američke naftne reference ojačale za 32 centa na 53,40 dolara, što je bio najviši nivo na zatvaranju od 1. marta.

Saudijska Arabija će odlučiti o produženju sporazuma o smanjenju pumpanja nafte u zavisnosti od stava drugih članica OPEK-a, kao što su Iraka i Iran, ali i Rusija, koja nije član naftnog kartela se pridružila akciji za smanjenje proizvodnje. Najveći svjetski izvoznik sirove nafte još nije donio konačnu odluku. Ovaj najveći proizvođač nafte u okviru OPEK-a, smanjio je pumpanje na ispod 10 miliona barela dnevno u martu, što je više od nivoa predviđenog sporazumom, prema mjesečnom izvještaju naftaške organizacije. Sastanak naftnog kartela planiran je za 25. maj u Beču.

Prema podacima Američkog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD smanjene su prošle nedjelje za 1,3 miliona barela. Međutim, podaci koje je prikupio “Blumberg” uoči današnje objave izvještaja Uprave za energetske informacije, pokazuju da su zalihe vjerovatno pale za 1,5 miliona barela, na 534 miliona barela, u nedjelji zaključno sa 7. aprilom.

Od početka ove godine, američke zalihe “crnog zlata” uvećane su za oko 56 miliona barela.