Sunovrat cijena nafte, rast zaliha

Cijena nafte je nastavila da pada zbog skoka zaliha u SAD

Cijena je skočila i zbog predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će rast proizvodnje nafte u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadmašiti rast tražnje u 2018. godini.

Cijena nafte na terminskom tržištu u Njujorku pala je danas za čak 1,6 odsto, nakon što je u prethodna tri trgovačka dana ojačala za 1,8 odsto, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu pojeftinila je za 74 centa na 45,72 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan promet u trgovanju bio je 10 odsto iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijena WTI nafte se u utorak oporavila za 38 centi na 46,46 dolara.

Sjevernomorska nafta “brent” za avgustovske isporuke pojeftinila je za 70 centi na 48,02 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu, nakon što je u utorak porasla za 0,9 odsto.

Američki institut za naftu (API) saopštio je da su zalihe u SAD povećane za 2,75 miliona barela prošle nedjelje, dok su zalihe benzina uvećane za 1,79 miliona barela.

SAD, Brazil, Kanada i drugi proizvođači nafte van OPEC-a će svoju proizvodnju u 2018. godini povećati po najvećoj stopi u protekle četiri godine, navodi se u prvim procjenama IEA za 2018. godinu.

Kako navodi “Bloomberg”, nafta nastavlja da pada ispod 50 dolara za barel, usljed spekulacija da će rastuće zalihe u SAD ugroziti napore OPEC-a za smanjenje proizvodnje.