Petrol odustao od ulaska u bankarstvo

Ekonomija

Petrol je napustio ideju o gradnji nove zgrade jer vide poprilično mogućnosti za isplativije investicije, rekla je za Delo predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović.

U svojoj strategiji do 2025. godine, Petrol je takođe odustao od planova stvaranja finansijskog stupa kupovinom banke. Koncentrisaće se na osnovne aktivnosti.

Prema strategiji, Petrol će se koncentrisati na svoju osnovnu djelatnost osiguravanja snabdijevanja energijom, jer u tom području vidi veliki potencijal i mogućnosti u vezi s energetskom transformacijom, a takođe će nastojati da smanji emisije s održivim fokusom.

Petrol u 2025. godini planira da ostvari 180 miliona eura neto dobiti i 336 miliona eura operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA), prema novoj strategiji kompanije od 2021. do 2025., koju je krajem januara odobrio Nadzorni odbor. Očekuje se da će se neto dobit gotovo udvostručiti, a EBITDA povećati za trećinu.

U ovom strateškom razdoblju ostaće prisutni na svim tržištima s fokusom na Sloveniju, gdje će učvrstiti vodeću poziciju energetske kompanije i vodećeg partnera u energetskoj tranziciji, Hrvatsku, gdje će proširiti portfelj kupaca na polju energije i usluge energetske tranzicije i uložiti u proizvodnju električne energije, energije iz obnovljivih izvora, i Srbiju, gdje će povećati svoj tržišni udio u prodaji energije. Plan je povećati broj benzinskih stanica s 500 na 627, prenosi Indikator.ba.

Petrol je nedavno potpisao ugovor o preuzimanju hrvatskog Croduxa, koji će grupi osigurati 91 novu benzinsku stanicu.