Trgovci u Britaniji dobili na sudu Visu i Mastercard

Ekonomija

Vrhovni sud jednoglasno je podržao zaključak Apelacionog suda da su višestrane naknade za međurazmjenu (MIF) prekršile antimonopolska pravila EU nezakonito ograničavajući konkurenciju na tržištu.

Presudom se završava višegodišnja ekonomska i pravna bitka oko visine naknade za međurazmjenu koje su utvrdili Visa i Mastercard. Mnogi najveći trgovci u Velikoj Britaniji već su podnijeli značajne odštetne zahtjeve protiv globalnih šema, sa Sainsburijem koji je prethodno na Apelacionom sudu nagrađen sa više od 69 miliona funti.

U presudi, sudac Nicholas Hamblen odbacio je sve žalbene razloge koje su podnijele kartične kompanije, osim jedne tačke koja se odnosi na stepen preciznosti koja je potrebna za izračunavanje gubitka, takozvano pitanje “široke sjekire”.

“Efekat kolektivnog ugovora o postavljanju MIF-a je utvrdio minimalnu cijenu za [naknadu za trgovačke usluge]”, rekao je Justice Hamblen. “Značajan dio [optužbe] se na taj način imunizira iz konkurentskog pregovaranja i određuje se kolektivnim ugovorom, a ne konkurencijom”.

U presudi se ne precizira tačno koliko trgovci imaju pravo nanaknadu, ali očekuje se da će to otvoriti put drugim slučajevima koji će biti tretirani na trgovačkim sudovima.

Callum Godwin, šef ekonomije za platnu savjetodavnu službu CMSPI, navodi:

– Trgovci su uspjeli u glavnim pitanjima i to ostavlja vrlo malo manevarskog prostora za Visu i Mastercard. Ovo je sjajna pobjeda za trgovinsku zajednicu – trgovci sada imaju fantastičnu prilika za potraživanja povodom ove presude. Dalje, ta presuda mogla bi imati velike posljedice širom svijeta.