Kineski konkurent Ubera i Lyfta stiže u Evropu

Tehnologija

Didi Chuxing Technology Co. planira svoj debi u zapadnoj Evropi, doznaje Bloomberg, jer kompanija traži nova tržišta rasta neposredno prije dugo očekivane inicijalne javne ponude.

Didi sa sjedištem u Pekingu razmatra mogućnost uvođenja usluga dijeljenja vožnje na tržištima koja bi mogla uključiti Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku do polovine ove godine, prema dvoje ljudi upoznatih s planom. Kompanija je već uspostavila tim posvećen evropskom tržištu i zapošljava lokalno, rekla je druga osoba.

Dionice konkurentske Uber Technologies Inc. u srijedu su pale na 2,7% u pretprodaji, dok je Lyft Inc. skliznuo 0,7%. Didi se okreće novim tržištima jer se njihov zamah počinje usporavati u Kini, gdje ima dominantni tržišni udio nakon istiskivanja Uber Technologies Inc. u 2016. godini.

Kompanija koju podržava SoftBank Group Corp. sada posluje u trinaest zemalja izvan Kine, uglavnom u Latinskoj Americi. U avgustu je počeo da pruža usluge automobila u Rusiji, čime je obilježio svoj prvi direktni prodor u Evropu, a već je investitor u estonskoj kompaniji Bolt Technology OU, glavnom suparniku Ubera na kontinentu. Didi bi se takođe takmičila protiv aplikacija poput Gett Inc, Ola i BlaBlaCar.

U Evropi bi se Didi mogao suočiti s regulatornim okružjem koje se brzo mijenja za tehnološke kompanije i ekonomiju dijeljenja. Prošle nedjelje najviši sud u Velikoj Britaniji presudio je da Uber mora svoje vozače tretirati kao “radnike”, omogućujući im naknadu za godišnji odmor, odmor i minimalnu platu dok koriste aplikaciju. Presuda je to koja bi mogla imati šire posljedice. Evropske zemlje takođe rade na porezima usmjerenim na tehnološke platforme, a kontinent nameće stroga pravila o privatnosti podataka u obliku Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Kao dio predstavljanja, Didi takođe razmatra dodatne ponude, uključujući dostavu hrane i usluge posla, u zavisnosti od potražnje na lokalnom tržištu. Planovi su usmjereni na jačanje vrijednosti kompanije, koja je već jedan od najvećih svjetskih startupa, uoči mogućeg IPO-a.

Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Didi mjerka strana tržišta dok kineski regulatori pojačavaju nadzor nad tehnološkim gigantima u zemlji. Vlada Xi Jinpinga predstavila je antimonopolske propise usmjerene na internet kompanije, dok je industrijska grupacija China Taxi Industry Association sa sjedištem u Pekingu u decembru pozvala antitrustovskog regulatora da istraži Didi-jevo preuzimanje Uberovog kineskog poslovanja.

Izvor: SEEbiz.eu