Euro konačno ojačao

Valuta

Euro je ojačao sa 11-mjesečnog minimuma prema dolaru koji je slabiji u odnosu na većinu glavnih valuta zbog političkih dešavanja

Euro je ojačao pola procenta na 1,0645 dolara, pošto je prethodno u petak zabilježio najslabiji nivo od decembra 2015. godine.

Prema izjavama stratega, euro je takođe ojačan zbog slabijeg dolara koji je bio u padu 0,2 procenta u odnosu na korpu valuta, nakon što je u petak zabilježio najviši nivo u skoro 14 godina.

Dolar je ojačao preko 3 procenta od kada je Donald Tramp pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD. Investitori računaju da će Trampova administracija usvojiti ekspanzivnu fiskalnu politiku, koja će voditi ka povećanju kamatnih stopa.

Većina tržišnih učesnika očekuje da će američke Federalne rezerve (Fed) povećati kamatne stope na monetarnom sastanku koji se održava 13. i 14 decembra.

U odnosu na jen, dolar je zabilježio šestomjesečni maksimum od 111,190 jena, prije nego što je ponovo oslabio na 110,50 jena, što znači da je u padu za trećinu procenta u odnosu na prethodni dan.