Volkswagen postao najvrijednija njemačka kompanija

Tržište

Volkswagen (VW) je preskočio SAP i postao tržišno najvrednija njemačka kompanija.

Povlašćene dionice VW-a uzletjele su juče 11 posto i time je tržišna vrijednost porasla na 140 milijardi eura. Tržišna kapitalizacija SAP-a iznosi 127 milijardi eura.

Redovne dionice VW-a od početka su godine uzletjele 80 posto, dok su likvidnije povlašćene dionice od početka godine skočile 50 posto, prenosi portal Seebiz.

Analitičari razlog za ovakav uzlet vide u velikom optimizmu investitora prema ambicijama njemačkog diva u segmentu električnih automobila.

Kompanija je u ponedjeljak objavila da će u Evropi izgraditi šest fabrika baterija do 2030. godine kako bi osigurala uslove za masovnu proizvodnju električnih vozila. VW će postrojenja graditi sam i u partnerstvu s drugim kompanijama, a zacrtao je proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje.

“E-mobilnost je postala osnovni dio našeg poslovanja. Sada sistemski integrišemo dodatne etape u naš lanac vrijednosti”, izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Dis na skupu koji je kompanija organizovala.

“Osiguravamo dugoročnu istaknutu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u doba mobilnosti s nultom emisijom (štetnih gasova)”, dodao je Dis.

Do 2023. kompanija želi da razvije novu, standardizovanu prizmatsku baterijsku ćeliju i tako poduprijeti zacrtano smanjenje troškova kroz pojačanu proizvodnju baterija u vlastitim pogonima.