“Apple” odnio oko 91 odsto profita na svjetskom tržištu

Američka kompanija “Apple” je tokom sedam uzastopnih kvartala imala minimalno 91 posto profita na kompletnom tržištu pametnih telefona

U četvrtom  kvartalu 2016. godine ova kompanija je ostvarila 92 posto profita i pokazala da je u ovom segmentu iPhone brend nedodirljiv. U četvrtom kvartalu iPhone je činio 18 posto tržišta po pitanju isporuka.

Pored “Apple”-a, ” Samsung” je bio najbliže dvocifrenom učinku, ali je ipak zabilježio devet posto profita, dok su “Sony” i “Blackberry” zabilježili po jedan procenat profita. Drugi proizvođači su zabilježili minus, a među njima su “Microsoft” i “LG”.

“Apple” dobar dio svog uspjeha duguje “Samsung”-u, koji se, skandalom zbog Galaxy Note 7, unazadio nekoliko koraka i time uništio potencijalno sjajnu 2016. godinu, kada je riječ o poslovanju južnokorejske kompanije.

Sa druge strane, “Huawei” se nije našao na listi, iako je poslije trećeg kvartala prošle godine sa dva posto profita bio najbolji Android proizvođač na tržištu. Iako još uvijek nisu objavljeni službeni podaci o poslovanju, pretpostavlja se da će kineska kompanija objaviti da je u četvrtom kvartalu zabilježila minus u poslovanju s pametnim telefonima.