Ford odlučio da prekine proizvodnju mondea

Automobil

 Limuzini iz Forda preostalo je manje od godinu dana života. Razlog je sve veća popularnost SUV modela, pa nasljednik aktuelne generacije nije u planu.

U Fordu su procijenili da ih nema puno, pa su donijeli odluku da poslije skoro tri decenije ugase ime Mondeo. To je bio prvi Fordov globalni model, a u prodaji je od 1993. godine, dok je trenutno aktulena peta generacija.

Ako pogledamo prodajne brojke, ova odluka je sasvim opravdana. Iako je od lansiranja 1993. godine Mondeo prodat u više od pet miliona primjeraka, prodaja mu zadnjih godina drastično pada. Tako je Ford na britanskom tržištu 2001. godine prodao 86.500 Mondea, a prošle godine samo 2.400. Već nekoliko godina unazad, primat u prodaji uzimaju SUV modeli, a električni sve više jačaju.

Međutim, gorak ukus svejedno ostaje. Mondeo, koji je palicu preuzeo od vanvremenske Sierre, pokazao se kao odličan automobil dobrih voznih osobina. Nudio se kao globalni proizvod u cijelom sijvetu skoro 30 godina.

Ford je potvrdio gašenje modela, tačnije prozivodnja prestaje sljedeće godine najavom električne budućnosti.

“Ford je u potpunosti posvećen razvoju game putničkih vozila u Evropi, jačajući svoju poziciju modelima kao što su Kuga, Puma i Explorer PHEV“, stoji u saopštenju.

Ford je ranije najavio kako će do 2026. godine svaki model biti elektrifikovan, dok će evropska gama na struju preći od 2030. godine.