Posljednji proizvedeni Bugatti Veyron coupe ide na aukciju

Posljednji proizvedeni Bugatti Veyron coupe će biti prodat na aukciji, a očekuje se da će njegova vrijednost dostići dva miliona dolara

Bugatti je u periodu od 10 godina proizveo svega 450 primjeraka Veyrona coupe, a samo 48 njih posjeduje oznaku Super Sport. Bijeli Veryon coupe je veoma rijedak, a biće prodat na aukciji sljedećeg mjeseca, koju će u Arizoni organizovati aukcijska kuća RM Sotheby.

Srećni kolekcionar će u svoju kolekciju dodati specijalni superautomobil koji pokreće snažnija verzija 8,0-litarskog quad-turbo W16 motora koji razvija 1.200 KS. Od 0 do 100 km/h automobil ubrzava za 2,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 413 km/h.

Automobil je prešao samo 643 km, ali su više od polovine prešli Bugattijevi inžinjeri tokom rigoroznih testova. Imao je samo jednog vlasnika, a servisiran je u Bugattijevom predstavništvu u Miamiju na Floridi i u Beverly Hillsu u Californiji. Prošle godine je izložen na Sajmu automobila u Ženevi uz prvi ikad proizvedeni Veyron coupe.

Nov Veyron je koštao blizu 1,7 miliona dolara, a očekuje se da će novi vlasnik na aukciji izdvojiti blizu dva miliona dolara.

Na istoj aukciji će biti prodati i drugi rijetki automobili kao što su Ferrari Enzo, dva Lamborghinija Countach LP400 i Porsche 595 Komfort. Aukcija će se održati 19. i 20. januara u Arizoni.