BMW namjerava da vrati izgubljenu krunu 2020.

Automobil

Dugogodišnji najveći proizvođač premijum automobila u svijetu namjerava da vrati titulu koju mu je u posljednje dvije godine preoteo veliki rival Mercedes

BMW je bio globalni lider u proizvodnji premijum putničkih vozila čitavu jednu deceniju, da bi ga 2016. sa trona skinuo Mercedes, kome je to pošlo za rukom prije svega zahvaljujući rastućoj popularnosti kompaktnih modela predvođenih A klasom hečbek.

Dominacija Mercedesa nad BMW-om nastavljena je i 2017. godine. U prošloj godini BMW je zabilježio rast prodaje od 4,2%, a Mercedes dvostuko veći, 9,9%. BMW je godinu završio sa 2,09 miliona isporučenih putničkih vozila, dok se Mercedes zaustavio na broju 2,29 miliona.

Ovako dobar rezultat, proizvođač iz Štutgarta duguje između ostalog i odličnom poslovanju na kineskom tržištu, koje je najveće na svijetu.

Ipak, BMW se ne predaje. U toj kompaniji su ubijeđeni da do kraja decenije mogu da nadoknade zaostatak i ponovo nadmaše Mercedes.

BMW-ov prodajni adut biće svakako dolazeća nova generacija modela Serije 1, koja će zamijeniti posustali aktuelni model, ali i potpuno novi modeli kao što je veliki SUV X7.

S obzirom da ni rukovodeći ljudi u Mercedesu sigurno neće sjediti skrštenih ruku, očekuje se da će dvije kompanije voditi veliku borbu za svakog kupca u naredne dvije godine.