Objavljeni finalisti za Evropski automobil 2017. godine

 

Sedam automobila boriće se za prestižnu nagradu Evropski automobil godine, a pobjednik će biti proglašen 6. Marta 2017. godine na Sajmu automobila u Ženevi

58 automobilskih novinara iz 22 evropske zemlje odabralo je sedam automobila, od ukupno 30 koliko ih je bilo u prvom krugu, a jedan od njih biće izabran za Evropski automobil 2017. godine.

Među sedam finalista izbora svrstali su se: Alfa Romeo Giulia, novi Citroen C3, Mercedes-Benz E-Klasa, Nissan Micra, Peugeot 3008, Toyota C-HR i Volvo S90/V90.

Osim japanskih proizvođača Nissana i Toyote, svi ostali kandidati dolaze iz evropskih automobilskih škola, a jedina kompanija među njima čiji automobil nikada nije osvojio nagradu Evropski automobil godine je Volvo. Pobjednik izbora takođe nikada nije bio automobil koji predstavlja južnokorejske i američke proizvođače automobila.

Preliminarne procjene ukazuju da bi nagrada mogla otići u Alfa Romeo ili u Volvo, ali je najbolje da sačekamo prve martovske dane kada ćemo znati ko je pobjednik.

Izbor za Evropski automobil godine održava se od 1964. godine, a najviše uspjeha u dosadašnje 52 godine imala je kompanija FIAT čiji su automobili nagradu osvajali čak devet puta. Najuspješnije kompanije iza FIAT-a su Renault, Ford i Opel.

Nagrada za Evropski automobil godine koja je pri kraju dodijeljena je aktuelnoj generaciji Opelovog modela Astra, a Evropski automobil 2015. godine bio je Volkswagen Passat.