Mercedes protiv Tesle: Nijemci žele da preuzmu tron

Automobil

„Mercedes“ priprema novi električni model, koji bi trebalo da debituje 15. aprila, a očekuje se da preuzme tron od „Tesle“ kao potpuno električno vozilo sa najvećim dometom.

Model EQS, koji će biti prvi predstavljen, jedno je od osam električnih vozila koje njemačka kompanija namjerava da proizvodi od 2022. godine na tri kontinenta, rekao je generalni direktor „Mercedes benca“ Markus Šefer za „Blumberg“. „Mercedes“ je do sada bio često kritikovan zbog svog konzervativnog pristupa, jer do sada nisu prihvatili tehnologiju električnih automobila.

„Povećali smo fleksibilnost svih fabrika širom svijeta kako bismo mogli da u svim proizvodimo i električna i hibridna vozila, pored onih sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Na taj način pratimo zahtjeve naših kupaca i razvoj tržišta. Trebalo nam je vremena da se pripremimo, ali sada smo spremni“, rekao je Šefer.

Njemačka kompanija namerava da proizvodi model EQS, koji je u laboratorijskim uslovima dostigao autonomiju veću od 700 kilometara sa jednim punjenjem. To bi daleko nadmašilo dosadašnjeg rekordera, najluksuzniju varijantu „Tesle model S“, koji, prema podacima američkih regulatora, ima autonomiju od 407 milja, odnosno 655 kilometara.

Pored modela EQS, „Mercedes“ planira i da u 2021. predstavi još jedan sedan EQE, ali i kompaktne modele EQA i EQB.

Takođe, u planu su i terenske verzije modela EQS i EQE, koje bi se proizvodile u SAD.

U međuvremenu, prvo „Mercedesovo“ električno vozilo, SUV EQC, sa dometom od 450 kilometara, napravljen je na modifikovanoj platformi koju koriste vozila sa motorom na unutrašnje sagorijevanje. Međutim, novi modeli koristiće posebnu platformu, poznatu kao EVA (Electric Vehicle Architecture).

Izvor: Sputnik