Audi će do 2020. predstaviti tri električna automobila

Kompanija Audi najavila je da će do 2020. godine izbaciti na tržište tri električna automobila, a prvi od njih trebao bi biti spreman već naredne godine

Veliki električni SUV koji bi se trebao pojaviti već naredne godine u Audiju za sada nazivaju samo “e-tron”, a prema riječima predsjednika Uprave, Ruperta Stadlera, električni automobil s pogonom preko obje osovine, svakodnevnom upotrebljivošću i autonomijom koja iznosi oko 500 kilometara predstavljaće prekretnicu njemačke automobilske kompanije.

Nakon električnog SUV-a Audi bi 2019. godine trebao predstaviti crossover model e-tron Sportback, a godinu poslije trebao bi stići i električni automobil koji će svojom veličinom biti uporediv s Audijevim modelom A1.

– Nemamo namjeru samo elektrifikovati A1, jer nam koncepcija koja isključuje konvencionalni motor i sve ono što uz njega ide daje priliku da kreiramo zanimljiviji automobil – rekao je član Uprave Audija Dietmar Voggenreiter koji očekuje veliku potražnju za električnim automobilima u periodu od 2020. do 2023. godine i najavljuje da će do sredine naredne dekade svaki treći Audijev automobil biti hibrina ili potpuno električna verzija.

Pored “struje”, u Audiju i dalje računaju na pogon koji osigurava kompresirani prirodni gas, a spomenuto rješenje s kojim se drastično smanjuje emisija CO2 kupcima se već nudi uz modele A3 Sportback g-tron i A4 Avant g-tron.