Xiaomi ulaže 10 milijardi dolara u električna vozila

Mobilni

Proizvođač pametnih telefona Xiaomi u utorak je postao još jedna kineska kompanija koja je ušla u rastuću industriju električnih vozila na najvećem svjetskom tržištu automobila, jer je najavila investiciju od 10 milijardi dolara u sektor električnih vozila tokom naredne decenije.

Kompanija, koja je već među najvećim svjetskim proizvođačima pametnih telefona, rekla je u prijavi na hongkonškoj berzi da će uspostaviti podružnicu za svoje poslovanje u sektoru pametnih električnih vozila, sa investicijom od 10 milijardi juana (1,52 milijarde dolara) u početnoj fazi, prenosi AFP.

Očekuje se da će prodaja novih električnih vozila činiti polovinu ukupne prodaje novih vozila u Kini do 2035. godine, prema predviđanjima.

Globalni proizvođači automobila polažu nade u sve veću električnu budućnost, s Kinom u prvom planu kao bazom kupaca i proizvodnim čvorištem.

U utorak je Xiaomi rekao da će njegov izvršni direktor Lei Jun također biti i šef novog poslovanja s električnim vozilima.

Kompanija je još jedna u nizu kineska kompanija koja je krenula u pametnu mobilnost. Kompanija za pretraživače Baidu objavila je u januaru da je ušla u partnerstvo s proizvođačem automobila Zhejiang Geely Holding Group za proizvodnju inteligentnih električnih vozila.

Već su kineski brendovi zabilježili porast zanimanja investitora, a XPeng i Li Auto su prošle godine javno izašli na berze u SAD-u.

Etablirani međunarodni igrači u automobilskoj industriji, uključujući Volkswagen i BMW, također su se obvezali na svoju električnu budućnost, s potpuno električnim modelima koji će se proizvoditi u Kini.

Tehnički gigant otvorio je ove sedmice novi proizvodni pogon u turskom Istanbulu.