Airplane mode rada mobilnih uređaja krije korisne mogućnosti

Mobilni

Pametni telefoni i mobilni uređaji uopšte danas su opremljeni mogućnošću aktiviranja posebnog ‘airplane’ načina rada. Kad je aktiviran, uređaj potpuno prestaje komunicirati radijskim frekvencijama koje potencijalno mogu ometati rad vazduhoplovstva, mada, može poslužiti i van toga

Ako je ko ikad smjestio mobitel pored zvučničkog sistema i počeo primati poziv ili poruku – mogao je čuti neugodnu interferenciju. Takvo nešto nije moguće ako se uređaj nalazi u posebnom režimu rada koji se zove različito na različitim uređajima (Flight Mode, Airplane Mode i sl.).

Bluetooth i Wi-Fi ne moraju biti blokirani

S vremenom i novim istraživanjima, pokazalo se kako mobiteli zapravo teško mogu uticati na rad aviona koju god frekvenciju koristili u svom radu. Iako omča nije potpuno popustila, omogućeno je korištenje Wi-Fija ili Bluetooth veze. Njih je moguće zasebno aktivirati sve i da se uređaj nalazi u Flight Modu.

Pritom će veza s tornjevima za mobilni signal na tlu i dalje biti ugašena. Naravno, uvijek se valja pridržavati pravila koje diktiraju različite vazduhoplovne kompanije.

Druge svrhe Airplane Moda

Ovaj režim rada mobitela i mobilnih uređaja nije zgodan samo za letove, već i druge stvari. Kada god se želi koncentrisati na nešto, sve i da je na uređaju ugašen zvuk – opet oči mogu odlutati prema zaslonu s brdom obavijesti.

Ko želi potpuni mir, najjednostavnije je aktivirati Flight Mode i uživati u tišini. Ovo je posebno zgodno i za sastanke gdje se ne želi ometati druge – ili sebe u prezentaciji.

Naravno, kako ovaj režim rad gasi brojne potrošače baterije (Wi-Fi, mobilne mreže, Bluetooth), pod njim će se osigurati i mnogo duži rad uređaja, piše Digital Trends.