Bitcoin sve više istiskuje zlato

Valuta

Tržište kriptovaluta i protekle nedjelje donijelo je poprilično uzbuđenja. Zanimljivo, najpopularnija kriptovaluta bitcoin ovoga puta nije bila u prvom planu.

XRP je zasjao na tržištu kriptovaluta jer su njegovi advokati postigli dvije značajne “etapne pobjede” u borbi protiv regulatora SEC-a, koji je u decembru podigao tužbu protiv XRP-a zbog navodne prodaje Ripplea za 1,3 milijarde dolara u nesigurnim vrijednosnim papirima.

Vrijednost XRP-a porasla je nevjerojatnih 140 posto u proteklih nedjelju dana, a juče je koštala 1,48 dolara. Nakon poprilične “muke”, bitcoin je tek u subotu ujutro probio psihološku granicu od 60 hiljadu dolara, što bi trebalo otvoriti put za nove rekorde. Institucionalni investitori igraju sve veću ulogu, a mali investitori ulaze kako ne bi propustili voz. Klasični FOMO efekt. No, sve veću ulogu bitcoina definitivno ne treba zanemariti.

U međuvremenu, ether, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, približio se granici od 2.200 dolara, samo nekoliko dana nakon što je prvi put probio 2.100 dolara.

Bloomberg piše da bitcoin sve više istiskuje zlato kao ulaganje koje štiti investitore od inflacije. U vrijeme kada prinosi obveznica rastu, bitcoin također raste, a zlato takakav trend ne slijedi. Kako se ulagači sve više plaše inflacije, BTC ne bilježi rekorde i zlato se nigdje ne kreće. Prilivi u fondove vezane za zlato opadaju, a razne kriptovalute jačaju.

Za razliku od zlata, čija cijena raste uglavnom kada se ekonomski rast usporava, vrijednost bitcoina raste ruku pod ruku s jakom ekonomskom aktivnošću, kada prinosi obveznica takođe rastu. Upravo se to sada događa. Iako postoje i rizici (bitcoin se srušio nekoliko puta i pao je svojevremeno za 80% vrijednosti), u vrijeme sve veće digitalizacije, bitcoin je postao ozbiljna investiciona klasa s ogromnim potencijalom za dalji rast.

Iznad svega, postala je vrlo tražena alternativa klasičnim valutama zbog svoje ultra labave monetarne politike čiji su rezultati nepredvidljivi.