Bitcoin sve jači, Japan najveće tržište

Virtuelna valuta bitcoin dostigla je vrhunac – jedan bitkoin vrijedi 2.500 dolara, a Japan je postao najveće tržište ove valute

Bitcoin je dostigao simboličnu prekretnicu premašujući cijenu jedne unce zlata. Mnoge države su proglasile bitcoin legalnim, što je uveliko imalo pozitivan uticaj na njegovu cijenu.

U Japanu mnogi trgovački lanci dozvoljavaju kupovinu bitcoinima, što je uticalo da cijena ove virtuelne valute tokom prethodnog mjeseca poraste za skoro 80 posto. Investitori očekuju da će uskoro i mnoge druge države zakonom definisati ovaj vid trgovine.

Među njima je i Australija, koja će od jula roglasiti bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja, a slično se uskoro očekuje i od Rusije.

Jedan od razloga za enormni rast kursa bitcoina je činjenica da on nije pod uticajem bilo koje vlade.

Konačan broj bitcoina može biti proizveden samo kroz proces koji se naziva “rudarenje” – riječ je o kompleksnim matematičkim problemima koje zainteresovani kupac rješava.

Jedna od najvećih privlačnosti ovog načina trgovine je ta što, iako je evidencija transakcija javna, korisnici koji ih obavljaju ostaju anonimni, navode finansijski portali.