Dolar bi u 2021. godini mogao devalvirati za trećinu

Valuta

Do toga će dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD-a.

Era “prekomjerne privilegije” američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži se kraju, tvrdi Roach za Bloomberg.

“Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i vanjske percepcije njene snage ili slabosti”, ističe on.

“U SAD se ta ravnoteža brzo mijenja, pa je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti”.

Ekspert podsjeća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori širom svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tokom krize virusa korona, prenosi Sputnjik.

Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 odsto, uzimajući u obzir inflaciju.

Svaki kurs valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na usporedive karakteristike drugih zemalja“, objašnjava Roach.

„Odnosno, promjene kursa valute su rezultat poređenje SAD-a s Eyropom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrijednosti dolara za 35 odsto se zasniva na poređenju Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima”.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD-a su Kina – 23 odsto robnog prometa , Evropska unija – 17 odsto, Meksiko – 13 odsto, Kanada – 12 odsto i Japan -sedam odsto.

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje kurs dolara na međunarodnim tržištima za 72 odsto. Drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju ojačati, što je vrlo vjerojatno.

U Kini su skoro sva preduzeća nastavila s radom nakon karantene. Ali pošto se potražnja za njihovim proizvodima u Sjedinjenim Državama i Evropi još nije pojavila, Peking je usmjeren na unutrašnju potrošnju. Ovo neminovno dovodi do jačanja juana.

Perspektive evropske ekonomije i, shodno tome, evropske valute, poboljšale su se nakon što su se Angela Merkel i Emmanuel Macron dogovorili da formiraju antikrizni fond u iznosu od 750 milijardi evra za borbu protiv posljedica pandemije.

S obzirom na obim trgovine, evro je sada za 15 odsto potcijenjen u odnosu na njegov maksimum u aprilu 2008. godine — ovo je pouzdan potencijal rasta evropske valute”, uvjeren je Roach.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog virusa korona i pada cijena nafte. Kako se vrijednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

O jačanju japanskog jena ne treba govoriti, ali četiri valute su dovoljne da se osigura naglo slabljenje dolara. Uz to, problemi u američkoj ekonomiji samo rastu.