Forbes: Barselona je najvrjedniji fudbalski klub na svijetu

Sport

Barselona je prvi put u istoriji na vrhu Forbesove liste najvrjednijih klubova svijeta iako ima dugovanja koja premašuju milijardu funti.

Katalonski div je s trona skinuo najvećeg rivala Real Madrid. Vrijednost Barselone procijenjena je na 3.46 milijardi funti, dok je Real procijenjen na 3.45 milijardi funti.

Na trećem mjestu je Bayern (3.07 milijardi funti), a slijede Manchester United (3.06 milijardi funti), Liverpool (2.98 milijardi funti), Manchester City (2.91 milijarda funti), Chelsea (2.33 milijarde funti) Arsenal (2.04 milijarde funti), Paris Saint-Germain (1.82 milijarde funti) i Tottenham (1.67 milijardi funti).

Nevjerovatno je da čak šest engleskih klubova i ove godine spada među 10 najvrjednijih klubova svijeta, a to dovoljno govori o snazi Premiershipa.

Forbes je objavio da je vrijednost Liverpoola porasla za čak 88 posto tokom protekle dvije godine u kojima je momčad s Anfielda osvojila Ligu prvaka i Premiership.

Zanimljivo je da Juventus nije u društvu 10 najvrjednijih klubova. Izbacio ga je PSG pa je talijanski gigant sad na 11. mjestu.

Englezi imaju još tri kluba među prvih 20, a to su Everton (479 milijardi funti), West Ham (369 milijardi funti) i Leicester (331 milijarda funti).

Preostali klubovi iz društva najvrijednijih 20 su Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Inter, Milan, Roma i Ajax.