Adidas prodaje Reebok

Akvizicije

Izvršni direktor Adidasa Kasper Rorsted planira  dadovršiti prodaju do marta 2021., rekao je časopis, ne navodeći odakle je dobio informacije.

Manager Magazin rekao je da su američki proizvođač odjeće VF Corp i kineska Anta Sports među zainteresovani, bez pozivanja na izvore. Adidas je odbio da komentariše.

VF Corp nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, dok se Anta Sports nije odmah mogao obratiti za komentar izvan radnog vremena u Kini.

Dionice Adidasa skočile su za čak 3,5% nakon ove informacije, što odražava nade u prodaju nakon ponovljenih poziva na rješavanje pitanja Reeboka od strane investitora koji su kritikovali nedostatak napretka u toj kompaniji.

Njemačka kompanija kupila je Reebok sa sjedištem u Bostonu za 3,8 milijardi dolara 2005. godine tokom mandata Rorstedovog prethodnika Herberta Hainera, s ciljem da na svom domaćem terenu napadne američkog lukavog rivala Nike.

Međutim, Adidas je prošle godine otpisao Reebokovu knjigovodstvenu vrijednost za gotovo polovinu u odnosu na 2018. godinu, na 842 milion eura (995 miliona dolara). Prodaja Reeboka pala je za 44% u drugom tromjesečju 2020. na 228 miliona eura, što je dovelo do toga da je Adidas u tom razdoblju morao snositi troškove umanjenja vrijednosti.