Square preuzima australijski Afterpay za 29 milijardi dolara

Akvizicije

Američka platna kompanija Square, koju je pokrenuo osnivač društvene mreže Twitter, Džek Dorsi (Jack Dorsey), saopštila je da planira da kupi australijsku fintech firmu Afterpay radi daljeg širenja poslovanja na sve brže rastućem tržištu plaćanja na rate.

Preuzimanje vrijedno 29 milijardi dolara biće u celosti plaćeno akcijama kompanije Square, a prema postignutom dogovoru vrijednost Afterpaya je procijenjena na 30 odsto većem nivou od njene posljednje procjene tržišne kapitalizacije, po prethodnom berzanskom danu, prenosi CNBC.

Džek Dorsi je u zvaničnom saopštenju naveo da širenjem poslovanja na tzv. tržištu „kupi odmah – plati kasnije“ finansijskih proizvoda, Square želi da učini „finansijski sistem pristupačnijim i inkluzivnijim“, dodajući da je Afterpay izgradio pouzdan brend u skladu sa tim principima, pošto ima oko 16 miliona registrovanih korisnika.

Vrijednost akcija Afterpaya je nakon objave ove informacije značajno porasla na berzi u Australiji, zaključivši trgovanje u plusu od gotovo 19 procenata.

Sa tim dodatnim skokom vrijednosti, australijska kompanija sada vredi na tržištu oko 33,25 milijardi australijskih dolara, odnosno oko 24,46 milijardi američkih dolara.

Integracijom servisa australijske kompanije u svoj platni sistem, Squer računa na potrošače koji izbjegavaju klasične kredite, pri čemu posebno ima u vidu mlađe kupce koji više vole moderne institucije za mikrofinansiranje.